HPV-VACCINATION MOD KRÆFT OG KØNSVORTER

HPV-VACCINATION

HPV-vaccination mindsker risikoen for at få livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter. Vaccinationen er en del af børnevaccinationsprogrammet og anbefales ved 12-års alderen. 

Både drenge og piger tilbydes HPV-vaccination som en del af det danske børnevaccinationsprogram. 

Tilbuddet gælder for: 

 • Piger fra de er 12 år og indtil de fylder 18 år
 • Drenge, der fylder 12 år den 1. juli 2019 eller senere og til de fylder 18 år

 

Personer under 15 år skal vaccineres ad to omgange med mindst fem måneders mellemrum. Personer på 15 år eller derover skal vaccineres tre gange. 

 

HPV-vaccination beskytter mod kræft og kønsvorter

 • Når børn bliver vaccineret mod HPV, er de beskyttet  mod næsten 9 ud af 10 tilfælde af analkræft og kønsvorter. Piger er også beskyttet mod 9 ud af 10 tilfælde af livmoderhalskræft og mod nogle tilfælde af kræft i skeden og de ydre kønsorganer.
 • HPV (humant papillomavirus) består af mange undertyper. HPV er årsag til sygdomme som f.eks. kønsvorter, mens andre typer af HPV er årsag til kræfttyper hos både kvinder og mænd. Hos kvinder kan HPV forårsage livmoderhalskræft, kræft i skeden og de ydre kønsorganer, mens det hos begge køn kan give analkræft og mundsvælgkræft samt peniskræft hos mænd.
 • HPV er hvert år skyld i ca. 810 tilfælde af kræft i Danmark.

 

Vaccination før seksuel debut

 • Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger og drenge bliver vaccineret som 12-årige, fordi vaccinationen er mest effektiv, hvis den gives inden seksuel debut.
 • Det kan have en effekt at blive vaccineret, selvom man allerede er seksuelt aktiv. Det skyldes, at man ikke nødvendigvis er blevet smittet med en eller flere af de HPV-typer, som vaccinen beskytter imod.

 

Smitte med HPV

 • HPV er et virus, som smitter ved seksuel kontakt. Infektion med HPV er meget almindelig, især blandt unge. Op til 8 ud af 10 af alle kvinder og mænd vil få infektionen på et eller andet tidspunkt i deres liv. Man kan ikke mærke, at man er smittet med HPV. Der findes ingen behandling mod infektion med HPV, men hos de fleste forsvinder infektionen af sig selv igen. Hos nogle bliver virus imidlertid ved med at være der. Dette kan give celleforandringer, som kan udvikle sig til kræft. 
 • Det er altid en god ide at bruge kondom, da det beskytter mod uønsket graviditet og seksuelt overførte sygdomme. Men kondom beskytter ikke tilstrækkeligt mod smitte med HPV, fordi virus også kan sidde på huden omkring kønsorganerne. 

 

HPV-vaccinen og bivirkninger

HPV-vaccinen kan som al medicin og andre vacciner give bivirkninger. De kendte bivirkninger står beskrevet i HPV-vaccinens indlægsseddel.

De kendte bivirkninger, man kan få efter at være blevet HPV-vaccineret er: 

 • Meget almindelig bivirkninger (kan påvirke flere end 1 ud af 10 mennesker): bivirkninger på injektionsstedet (smerte, hævelse, og rødme) og hovedpine.
 • Almindelige bivirkninger (kan påvirke 1 ud af 10 mennesker: bivirkninger på injektionsstedet (blåt mærke og kløe), feber, træthed, svimmelhed og kvalme. 
 • Desuden  er en række symptomer indberettet spontant efter ibrugtagning af HPV-vaccinerne. Hyppighed og sammenhæng til HPV-vaccination er ikke kendt. 
 • Der har i de seneste år været megen omtale af vaccinens sikkerhed. Store internationale undersøgelser har imidlertid vist, at HPV-vaccination er sikker, og der er ikke fundet sammenhæng mellem at blive vaccineret og at udvikle f.eks. autoimmune og neurologiske lidelser.